top of page

Client: Europcar

Project: Specially composed music that prevents negative emotions in different driving situations

 

Follow the progress of Håkan Lidbos and Martin Erikssons work with affecting the car driver by using sound. Martin will share his thoughts around the study that acts as a foundation for Håkans sound production. You can also get the progress of Håkans work here, as he uses the take-aways from Martin’s study when he produces the sounds. “Sounds for driving” is the first project that is trying to affect the car driver positively by using sound.
The project is made for Europcar by Wendefalck marketing consultant.

Europcar har nu som första aktör inom hyrbilsbranschen startat det världsunika projektet Sounds for Driving. Projektet syftar till att ge Europcars kunder en helt unik och situationsanpassad körupplevelse. Med hjälp av Martin Ljungdal Eriksson, ljudexpert, och den välrenommerade artisten och producenten Håkan Lidbo är nu processen att skapa musik, som förbättrar och förstärker körupplevelsen, igång. 

Att tonsätta forskningresultat från den akademiska världen för att skapa en positiv känsla hos bilförare är något helt nytt. Ljudexperten Martin Ljungdahl Eriksson har under månader studerat ett flertal akademiska rapporter kring hur ljud påverkar människor i olika situationer. Målet med projektet är att ta fram musik anpassade för olika körsituationer, från att sitta fast i kö i stressig stadstrafik till nattkörning där man i princip är ensam på vägarna.

– När man kör bil hamnar man ibland i situationer som framkallar negativa känslor – då kan vi uppleva stress, trötthet och irritation. Jag har studerat forskning som specifikt tittar på vilken typ av ljud som kan påverka dessa negativa känslor till att bli positiva, förklarar Martin Ljungdahl Eriksson, Ljudexpert.

Tillsammans med Europcar har Martin och Håkan identifierat ett antal körsituationer att skapa musik till. Vid exempelvis långkörning behöver bilföraren känna sig pigg och alert en längre tid och vid stressig storstadstrafik behövs en annan typ av musik skapas för att ge en lugnare och mer harmonisk atmosfär i bilen. 

¬– Det ska bli intressant att vara med i ett projekt som försöker bryta ny mark. Mig veterligen har ingen annan försökt att koppla samman forskning med musikproduktion för att förhöja upplevelsen av bilkörningen. Och att få möjligheten att göra detta tillsammans med Europcar och Martin känns riktigt roligt, säger Håkan Lidbo, artist och producent. 

Musiken kommer att finnas tillgänglig i alla Europcar Sveriges hyrbilar under våren 2014, men redan nu går det att följa projektet på www.soundsfordriving.com

Metastudien i korthet

1. Vi lyssnar helst på musik i ensamhet, som när vi ägnar oss åt sysslor i hemmet eller när vi kör bil.

2. I en tyst miljö, eller en miljö med ljud som man tycker om, ökar ens chanser att lösa uppgifter på ett tillfredsställande och effektivt sätt.

3. Kortisol, eller hydrokortison, är ett hormon som utsöndras av kroppen i stressiga situationer. (Nilsson, 2009). Lugn musik har en betydande inverkan på det autonoma nervsystemet. Sänker hjärtfrekvens, blodtryck och kortisolnivåer. 

4. Musik kan reducera stress och förbättra humöret. Det har visat sig att människor som är på bra humör är mindre aggressiva och mindre själviska.

5. Flertalet studier har visat att musikaliska stimuli gör att man upplever att tiden går fortare när man väntar. 

6. Förarna beskriver också att eventuell frustration vid bilkörning kan minskas när de lyssnar på musik i bilen. Flertalet förare anser att när de lyssnar på musik i bilen återtar de ”förlorad” eller ”stulen” tid, som bilkörning ger upphov till. 

Europcar är Europas ledande biluthyrningsföretag och finns representerat med 3 500 stationer och 195 000 bilar i 150 länder. I Sverige har Europcar 135 stationer och
5 000 bilar. Europcar drivs i Sverige av Europeisk Biluthyrning AB som är ett dotterbolag till Volkswagen Group Sverige AB. För mer information, besök www.europcar.se och www.europcar.com

Martin Ljungdahl driver företaget Soundmark som studerar hur ljud påverkar människors hälsa. Man arbetar även med Sonic Branding – ljudsättning av t ex platser i marknadsföringssyfte. Soundmark har bland annat utvecklat ljudinstallationer på Landvetter flygplats, skapat ljudlösningar för Showroom och designat ljudlandskap till ett flertal företag. För närvarande studerar Martin på Konstfack och Chalmers Tekniska Högskola kring hur man kan påverka och förändra människors rörelsemönster i städer med hjälp av ljud. http://soundmark.se

Håkan Lidbo är en av Sveriges främsta nyckelpersoner inom musikalisk konceptutveckling och elektronisk musik. Han har släppt mer än 250 skivor på skivbolag över hela världen. Han är grundare av den elektroniska musikfestivalen Volt, har producerat program för SVT och Sveriges Radio samt remixat några av världens största artister. Håkan är också värd för Ström, electronicaprogrammet i Sveriges Radio P2. http://hakanlidbo.com/

bottom of page